Dzieci poznają świat przez zabawę. Dlatego podczas warsztatów staram się uciekać od nudy. Przeplatam różne rodzaje aktywności, by utrzymać zaangażowanie dzieci i dać im możliwość rozwoju na wielu płaszczyznach. Warsztaty dietetyczne są też świetnym sposobem na oswajanie jedzenia przez dzieci. W ramach warsztatów dzieci:
• odkrywają różnorodne, pełne świeżości i smaku produkty,
• oswajają nieznane jedzenie,
• rozwijają wyobraźnię żywieniową,
• uczą się i ćwiczą podstawowe umiejętności przygotowywania potraw,
• poznają zasady prawidłowego odżywiania,
• rozwijają swoje słownictwo kulinarne,
• uczą się uważnego jedzenia, z wykorzystaniem wszystkich zmysłów,
• kształtują aktywności poznawcze.


Szczegóły realizacji warsztatów dla dzieci
Program warsztatów zawsze jest dostosowany do wieku oraz umiejętności dzieci. Na każde zajęcia organizuję wyposażenie niezbędne do ich przeprowadzenia (pomoce dydaktyczne, produkty spożywcze, przybory kuchenne). Placówka organizuje jedynie fartuszki dla dzieci.
Zajęcia trwają 40-60 minut.

 


Tematy warsztatów dla dzieci
Piramida żywieniowa przedszkolaka / ucznia
Rodzaj warsztatu: edukacyjny
Przebieg: Omówienie zasad prawidłowego żywienia na podstawie piramidy żywieniowej oraz zapoznanie dzieci z różnymi grupami produktów. Podczas warsztatu dzieci mają okazję uświadomić sobie bezpośredni związek pomiędzy żywieniem a zdrowiem. Grupa wspólnie układa piramidę żywieniową z prawdziwych produktów spożywczych.

Słodkie dzieciaki
Rodzaj warsztatu: edukacyjno-kulinarny
Przebieg: Uczestnicy dowiadują się czym jest cukier i gdzie go znajdziemy oraz uświadamiają sobie jak wiele cukru jest w różnych produktach. Dzieci poznają zamienniki cukru tradycyjnego oraz alternatywy sklepowych słodyczy. Następnie wspólnie przygotowują domowe słodycze (np. zdrowy krem czekoladowy – do ustalenia).

Owocowy zawrót głowy
Rodzaj warsztatu: edukacyjno-kulinarny
Przebieg: Odkrywanie z dziećmi różnych owoców, znanych i tych mniej znanych. Poznanie zalet zdrowotnych spożywania owoców. Przygotowanie z dziećmi koktajlu owocowego/soków owocowych/sałatki owocowej – do ustalenia.   

Moc warzyw
Rodzaj warsztatu: edukacyjno-kulinarny
Przebieg: Dzieci na nowo odkrywają różne warzywa, za pomocą wszystkich zmysłów. Poznają zalety zdrowotne spożywania warzyw i sposoby ich przygotowania/podania. Przygotowanie razem z dziećmi sałatki warzywnej.

Woda dla zdrowia
Rodzaj warsztatu: edukacyjno-kulinarny
Przebieg: Dzieci poznają znaczenie wody dla organizmu. Dowiadują się dlaczego warto unikać słodkich napojów i sklepowych wód smakowych. Dzieci tworzą swoje własne kompozycje wód smakowych, same wybierają ulubione dodatki, a na koniec wspólnie je degustują.

Białko czyli co?
Rodzaj warsztatu: edukacyjno-kulinarny
Warsztat przeznaczony dla dzieci ze szkół podstawowych.
Przebieg: Omówienie z dziećmi znaczenia białka w diecie. W czasie zajęć dzieci poznają różne źródła białka. W drugiej części warsztatów dzieci przygotowują pasty kanapkowe. Wspólna prezentacja i degustacja past.

Tłuszcze w naszej diecie
Rodzaj warsztatu: edukacyjno-kulinarny
Warsztat przeznaczony dla dzieci ze szkół podstawowych.
Przebieg: Omówienie z dziećmi znaczenia tłuszczu w diecie. Dzieci poznają różne źródła tłuszczu. W czasie zajęć dzieci zaznajamiają się i próbują różne rodzaje orzechów. Wspólne robienie masła orzechowego.